Olie voor oliebollen

Elk jaar opnieuw neem jij het je voor en het moet er nu maar eens echt van komen dan, je gaat rond de jaarwisseling eindelijk zelf eens oliebollen bakken. Je hebt je goed ingelezen, al twijfel je nog wel aan de olie voor oliebollen en dan specifiek in welke olie je de lekkerste oliebollen kunt maken. De poedersuiker staat ondertussen al klaar in het keukenkastje, nu de oliebollen nog.

 

Een oliebol draai je uiteraard niet om, dat gebeurt gewoon helemaal vanzelf

Je bent overal van op de hoogte als het de oliebol aan gaat. Zo weet je dat je bij het maken van oliebollen een speciale tang of een ijslepel gebruikt en dat je die tang na het bakken van een serie oliebollen met schoon water schoonmaakt en droogt. Je hebt ook gelezen dat je altijd wat ruimte over moet houden in de pan en dat je oliebollen niet om hoeft te draaien. Dat doen ze namelijk zelf wel. Ondertussen weet je ook dat je de oliebollen na het bakken prima in kunt vriezen en later kunt eten. Doe dit trouwens niet na een periode van twee maanden. Je ontdooit uiteraard eerst de oliebollen, waarna je ze weer verwarmt. Je merkt dat ze nog heerlijk smaken.

 

Frituurvet levert vette oliebollen op, bovendien zien ze er niet echt smakelijk uit

Nee, frituurvet is niet ideaal om te gebruiken bij het bakken van oliebollen. Eenmaal afgekoeld zien de oliebollen er niet echt heel smakelijk meer uit en bovendien komt er een vetlaagje op. De oliebollen zullen zeker ook behoorlijk vetter smaken. Komen we bij de hamvraag: welke olie voor oliebollen gebruik je nou om de lekkerste oliebollen te maken? Want er is nogal wat olie voor oliebollen beschikbaar namelijk. De veronderstelde beste olie voor oliebollen is zonnebloemolie. Arachideolie (pindaolie) geldt als een prima alternatief overigens. Deze olie voor oliebollen is overwegend neutraal van smaak. Je kunt eventueel ook slaolie gebruiken overigens.

 

190 graden Celsius is de ideale temperatuur bij het baken van oliebollen

De beste olie voor oliebollen in de vorm van zonnebloemolie is zoals gezegd neutraal van smaak. Ten opzichte van zonnebloemolie kun je met arachideolie olie behoorlijk langer frituren. Het ligt er dus maar net aan wat precies je plannen zijn. Vergeet niet dat 190 graden de ideale temperatuur voor de olie is om oliebollen in te bakken en gebruik ook beslist geen olijfolie bij de productie van de oliebollen. Ook dit levert weinig smaakvolle oliebollen op namelijk.